Έκπτωση 10% στην πρώτη σας αγορά

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του FabricJunkie

Fabricjunkie

Τα πρακτικάΤο δικό μου Project Planner

Το δικό μου Project Planner

Σήμερα θα σας μιλήσω για μία από τις ραπτικές μου συνήθειες, που τελικά με ώθησε να δημιουργήσω ένα δικό μου χρήσιμο εργαλείο, το project planner.

Η κάθε μια μας σίγουρα έχει διαμορφώσει με τον καιρό το δικό της τρόπο και τις δικές της μοναδικές διαδικασίες όταν ράβει. Πιστεύω όμως πως οι περισσότερες από εμάς κρατάμε κάποιες σημειώσεις, που μας βοηθούν να οργανώνουμε καλύτερα και να ολοκληρώνουμε τα σχέδιά μας.

Με τα χρόνια, και αφού είχα δοκιμάσει στο παρελθόν διάφορα συστήματα, κατέληξα στο να σχεδιάσω μια δική μου σελίδα σημειώσεων, που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που μου χρειάζονται και που θέλω να θυμάμαι για κάθε ρούχο που φτιάχνω.

Ποιες είναι όμως αυτές οι πληροφορίες;

Πρώτα απ’ όλα, ποιο ρούχο είναι. Έχω τη συνήθεια να δίνω χαρακτηριστικά “ονόματα” στις δημιουργίες μου: φόρεμα βάφτισης ανιψιού, μαύρο τζιν ψιλόμεσο στενό κ.α.

Το πατρόν που χρησιμοποιώ, το μέγεθος που κόβω και τις βασικές διαστάσεις που έχω τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Εδώ, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό να μετράμε πάντα τις διαστάσεις μας κάθε φορά που θέλουμε να κόψουμε ένα ρούχο, και να βλέπουμε στον πίνακα του κάθε πατρόν σε ποιο μέγεθος αντιστοιχούν, είτε γιατί μπορεί να έχουν ελαφρώς αλλάξει, αλλά κυρίως, διότι κάθε εταιρία μπορεί να έχει διαφορετικά μεγέθη, κι έτσι να καταλήξουμε τελικά με ένα ρούχο που δεν μας κάνει.

Ένα μικρό σκίτσο του πατρόν. Τα περισσότερα πατρόν που έχω είναι ψηφιακά, οπότε εκτυπώνω το μικρό γραμμικό σχέδιό τους που πάντα υπάρχει στις οδηγίες. Στην περίπτωση των χάρτινων πατρόν, βγάζω ένα φωτοαντίγραφο.

Τα υλικά που χρειάζομαι, καθώς και το κόστος τους. Σημειώνω απαραιτήτως τον κωδικό του υφάσματος και το κατάστημα, τον κωδικό χρώματος και τη μάρκα της κλωστής, και τυχόν άλλα είδη, όπως φόδρα, καρίνα (θερμοκολλητική ενίσχυση), φερμουάρ, κουμπιά, λάστιχα κ.α.

Οι ρυθμίσεις της μηχανής μου. Αφού έχω κάνει τις δοκιμές μου σε κάποιο κουρελάκι που έχει περισσέψει μετά το κόψιμο, σημειώνω τον τύπο και το νούμερο της βελόνας, το ποδαράκι που χρησιμοποιώ, την ένταση της επάνω κλωστής, το μήκος και το φάρδος της βελονιάς. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να αλλάζουμε αυτές τις ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια του ραψίματος. Όταν ράβουμε ένα πανωφόρι, χρειαζόμαστε άλλη βελόνα και άλλη ένταση πάνω κλωστής για το βαρύτερο εξωτερικό ύφασμα και άλλες για τη φόδρα. Όταν ράβουμε ένα τζιν, όπως συχνά εγώ, χρειαζόμαστε άλλη κλωστή, ένταση και μήκος βελονιάς για τις ραφές και άλλες για τα διακοσμητικά εξώραφα – οπότε τα σημειώνω και αυτά.

Συμπληρωματικές σημειώσεις. Καταγράφω οποιαδήποτε μετατροπή στο πατρόν – μάκρεμα/κόντεμα σε κάποια μέρη του, FullBustAdjustment που κάνω σχεδόν πάντα στα κορσάζ, μετακίνηση στις πένσες κ.α. Επίσης, συνήθως γράφω κι ένα σχόλιο για το βαθμό δυσκολίας ή τι να προσέξω την επόμενη φορά.

Τέλος, κρατώ πάντα κι ένα δείγμα του υφάσματος.

Έτσι, έχω συγκεντρωμένα σε μία τακτοποιημένη σελίδα, όλα τα στοιχεία του κάθε ρούχου που ράβω, και μπορώ να τα ξαναδώ οποιαδήποτε στιγμή – όταν θέλω να ξαναράψω το ίδιο πατρόν, ή όταν έχω ένα παρόμοιο ύφασμα για άλλο πατρόν, ή πολύ απλά για να ξαναθυμηθώ κάποια τεχνική που έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

Με πολλή χαρά το μοιράζομαι μαζί σας, ελπίζοντας ότι θα το βρείτε κι εσείς τόσο χρήσιμο και αποτελεσματικό, όσο κι εγώ!

Χρύσα

Γράψτε το σχόλιο σας

ΓΑΜΒΕΤΑ 7, 54641 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

hello@fabricjunkie.gr

+30 2313117399

#FABRIC_JUNKIE